IZVIĐAČI SU...

 

  VIJESTI

"U SUSRET PROLJEĆU 2013."

Više od 60 ekipa i oko 1000 izviđača i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovalo u manifestaciji "Dani izvidništva - Green Day", pod pokroviteljstvom ISGF-AISG, proteklog vikenda u Zenici!

pročitaj više

"JEDNOSTAVNO IZVIĐAŠTVO"

Dnevnik dešavanja Jednostavno izviđaštvo.

pročitaj više

PROJEKAT U SARADNJI SA
AMBASADOM SAD-a
"JEDNOSTAVNO IZVIĐAŠTVO"

Projekat „Jednostavno izviđaštvo (Simply Scouting)“ nastao je kao spoj iskustva, tradicije i dugogodišnje saradnje Saveza izviđača općine Zenica i Odreda izviđača „Dr. Mladen Stojanović“ iz Prijedora.

pročitaj više

60. godina izviđača u Zenici

13.04. u Kinu Ekran Zenica održana je svečana akademija u povodu 60 godina izviđača u Zenici. Akademiji je prisustvovalo oko 200 zvanica a čast izviđačima su svojim dolaskom ukazali Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović i premijer Ze-do kantona Fikret Plevljak.

pročitaj više

Izviđačka izložba
"Izviđači u Zenici 1952-2012."

U sklopu obilježavanja 60 godina izviđača u Zenici upriličena je izviđačka izložba u Muzeju grada Zenica. Izložba je otvorena 13.04. i trajaće do 30.04.2012. godine. Za one koji nisu u prilici posjetiti izložbu prenosimo dio atmosfere.

pročitaj više

IZVIĐAČKO TAKMIČENJE 2012.

U subotu 14. 04. 2012. godine održano je VII izviđačko ekološko takmičenje "U susret proljeću 2112". Na takmičenju su učestvovale 33 ekipe u konkurenciji izviđača, 8 ekipa u konkurenciji osnovnih škola i 9 ekipa u konkurenciji jata SIOZ-a.

pročitaj više

 

  SAVEZ IZVIĐAČA OPĆINE ZENICA

     

 

 

  60. GODINA IZVIĐAČA U ZENICI

Sjećaš li se izviđača?
Opusti se...
Zažmiri...
Čuješ li pucketanje logoske vatre uz lelujavu pjesmu i veseli smijeh svojih drugara? Osjetiš li milovanje vjetra na obrazima zažarenim od želje da što brže i što bolje savladaš sve zadatke na takmičenju?
Sjećaš li se trenutka kada si se nedvojbeno uvjerio da su tvoji drugari uvijek tu za tebe jer su ti oprostili nepromišljenost zbog koje ti je žao, kao što si i ti spreman oprostiti njima?
Osjetiš li treptaj i ponos duboko u srcu kada primjetiš da klinci koje si predano podučavao, onako kako su nekada podučavali tebe, u pravom trenutku i na pravi način primjene naučeno?
Osjetiš li zebnju prvog požarstva kada su sjene odjednom tako neobične i strašne? Prepoznaješ li u sebi punoću zato što znaš da si dio te magije koja je od tebe napravila postojanog, pouzdanog, saosjećajnog, komunikativnog čovjeka, punog ljubavi i poštovanja za prirodu i ljude
oko sebe. Kuca li ti srce u grlu od sreće što vidiš na okupu sve te generacije svojih drugova, tako različitih po godinama, i tako sličnog osmjeha i sjaja u oku?

Smiješiš se?
Znam. I ja. Sjećamo se...

  Istorija, obrazovni ciljevi

Sve je počelo davne 1952. godine kada rahmetli Ćazim Nožić dobiva zadatak da u tadašnjoj Gimnaziji formira izviđače. Izabrao je vrijedne i marljive učenike Gimnazije Nihaza Gradinčića - Ničeta i Antoniju Stojak da učestvuju na januarskom 15-to dnevnom seminaru za izviđačke
vodnike u Pionirskoj dolini kod Sarajeva. Nakon što su s uspjehom, 27. januara 1953. godine položili prvu zvijezdu, već 20. februara osnivaju prva dva voda - "Vučjak" i "Ciklama".
Vod "Vučjak", čiji vodnik je bio Gradinčić Nihaz koji je od tada, pa sve do kraja svog života ostao vjeran izviđačkoj organizaciji, sastavljen je od devet učenika Gimnazije i tri učenika osnovne škole. Sastanci voda su se održavali u učionicama Gimnazije i Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić".

pročitaj više