IZVIĐAČI SU...

 

5. DAN - STVARAMO BOLJI SVIJET

 

U ZAGRLJAJU BUKOVA NERETVE I ADRENALINSKE STAZE NA BORAČKOM JEZERU

Protekla noć je bila vjetrovita, oblaci su nagovještavali moguće nevrijeme. Dio izvidjača, koji je danas trebao osjetiti adrenalin raftinga, je sa nestrpljenjem čekalo jutro u strahu da im vremenske nepogodne neće omogućiti to iskustvo. Na opštu radost svih u kampu sunčeve zrake su u ranim jutarnjim časovima obasjale naša lica.

Čekali smo avanture  o kojima su nam pričali drugari iz kampa kroz koje su prošli juče. Danas ekipa koja je dan ranije  uživala u čarima raftinga ostaje u kampu da osjeti užitak lebdenja po zraku uz pomoć zip-line-a, dok ekipa koja imala priliku istraživati nebo, danas se spušta duž Neretve.
Pogled sa kućice, odakle počinje spuštanje, nikoga od učesnika nije ostavio ravnodušnim. Neki su ostali očarani prizorom koji im je pred očima. Veliki broj šatora, a oko njih rastrčani izvidjači s maramama koje vijore na vratu, izgleda čarobno. Dok kamp okružuju planine sa raznoraznim nijansama zelene, koje mame svakog od nas da krenemo u njihovo istraživanje. Drugi pak zbog straha od visine i neizvjesnosti šta ih čeka, nisu mogli da u potpunosti uživaju u ovom prizoru.
Jedni po jedni izvidjači, planinke, poletarci i pčelice spuštali su se sa provjerenom i sigurnom opermom niz dobro obezbjedjenu žicu. Bilo je onih koji su se čvrsto držali, ali i onih koji su mahali rukama u želji da ovaj let nikad ne prestane, da produže svoj osjećaj slobode u vazduhu. Ipak pri spuštanju na tlo, svi su bili jednoglasni u tome da im je bilo fenomenalno i da žele još.

Pored adrenalinskih aktivnosti imali smo i edukativno predavanje. Predstavnici JZU Zavod za bolesti ovisnosti zeničko-dobojskog kantona su nas počastili svojim prisustvom i pomogli nam da shvatimo štetnosti droge kao i to kako da pomognemo onima manje sretnima koji su stupili u ovaj pakao.
Uz dobru zabavu vrijeme brzo leti, tako je i nama proletjelo, već je došlo vrijeme za ručak.  Jedan po jedan smo se lagano uputili put trpezarije da povratimo energiju i da nastavimo sa našim aktivnostima.

Poslije ručka otišli smo na spremanje i uputili se na plažu. Vrijeme nam nije išlo baš na ruku, vjetar se neprekidno oglašavao, pa se dio nas nije kupalo, ali smo se zabavljali igrajući odbojke, marame, fudbala. Oni koji su ipak imali želju da se rashlade u vodi odlučili su se da naprave sebi takmičenje u plivanju. Neizostavni dio svake naše aktivnosti, pa tako i ove je pjesma koja se orila cijelom plažom, a i na susjednoj se moglo uživati u izvidjačkim pjesmama.
Vraćajući se sa plaže primjetili smo da su i naši prijatelji, koji su današnji dan proveli na raftingu, stigli u kamp uz sjajnu avanturu kroz kojih su ih proveli skiperi HITKA . Jedva smo čekali da čujemo kako je njima bilo, kao i da im prepričamo svoje doživljaje sa zip-line-a
Puno uzbuđenja, vode, bukova, vođenja „ratova“ prskanjem između čamaca samo su mali dio onoga što smo danas doživjeli na raftingu. Jako ljubazni skiperi iz rafting centra „Hitko“ su se maksimalno potrudili da nam svaki buk bude jako zanimljiv i da nam prenesu svoja saznanja o bukovima i dijelovima prirode koju smo prošli. Dužina staze za rafting na Neretvi od Glavatičeva do Konjica iznosi oko 23 km sa prelijepim kanjonom i vodopadima, koja se vide prilikom spuštanja.
Prolazak kroz kanjon, osunčane plaže, slapovi, bukovi i brzaci smaragdne rijeke učinili su naš dan najljepšom avanturom koju ćemo sigurno ponoviti. Posebnu pažnju izazvao je naš posljednji buk za koji su rekli da u  određenim periodima godine ima jako veliku inerciju, kojom iz čamca uspijeva izbaciti ljude na obalu. Nismo sumnjali u znanje i isustvom naših skipera koji su procjenili da je taj buk trenutno pogodan za spuštanje. Timski duh, trud i fizička spremnost pokazali su se kao savršena kombinacija za prolazak kroz ovaj buk koji je podizao zadnji dio čamza čak metar iznad vode a nama izmamio hrabre osmijehe na lica i pretvorio tih nekoliko trenutaka u nezaboravne i najuzbuđeniji tokom čitave staze. Skakanje iz čamca i prevrtanje nam takođe nisu bili nepoznanica danas, o tome svjedoči i iskustvo Maje (13) i Ivane (15) , dvije planinke iz Prijedora: „Iako je Neretva bila hladna, to nas nije spriječilo da se okupamo u njoj. Skiper je bio jako zanimljiv te se jednom prilikom našalio s nama gurnuvši nas s ruba čamca u vodu.“
Uprkos svim izazovima na koje nas je Neretva navodila sve vrijeme dok smo se spuštali niz taj divlji kanjon, svaku priliku smo koristili da zapjevamo i da zaplivamo, skočimo i tako se osvježimo. Pri samom povratku u kamp svoje utiske s raftinga s uzbuđenjem nam je prenijela planinka Jana (15) iz Bajine Bašte: „ Rafting je bilo jedno veoma uzbudljivo iskustvo, sa puno avanture, kojeg ćemo se rado sećati. Iako hladna i divlja, Neretva je divna reka. Sve to je upotpunio i zanimljivi skiper koji nas je zabavljao sve vrijeme plovidbe.“

Jako umorni od veslanja, došli smo do cilja, presvukli se i popunili autobuse za povratak u kamp, gdje su nas dočekali naši drugari znatiželjno ispitujući „Kako vam je bilo?“
Ostale su nam zadnje pripreme brodića za sutrašnju skautsku zoru, pa smo se prihvatili posla da dovršimo započeto sa uzbudjenjem čekamo 4h da kreiranje brodiće pustimo u jezero.
Izmoreni raznim aktivnostima, kako raftingom tako i aktivnostima na plaži jedva smo čekali vrijeme za večeru. Vraćajući dug od juče, prednost se dala onima koji su plutali po Neretvi jer im se po licu vidjela veća izmorenost.

Na red je došla i željno iščekivana večera jer su gladni stomaci već odavno oglašavali uzbunu.

Pošto se večera smirila u stomaku vrijeme je bilo za kulturno zabavni program i rulet ples. Podijeljeni u parove takmičarski duh je opet proradio u nama, a na žiriju je bilo jako težak zadatak, izabrati najboljeg.

Umorni od raftinga, ziplinea i plesa uputili smo se na pranje zubića i pripreme za počinak jer skautska zora je pred nama i treba da se obilježi godišnjica od osnivanja skautizma u svijetu zajedno sa 30 miliona  članova svjetske skautske porodice koji ujutro ustaju zajedno sa nama.