IZVIĐAČI SU...

 

 STVARAMO BOLJI SVIJET

 

 

Ambasada SAD-a je i ove godine prepoznala rad Saveza izviđača općine Zenica te sredstvima od 44,470 $ podržala aktivnosti projekta STVARAMO BOLJI SVIJET koji će u narednih devet mjeseci okupiti više od 500 adolescenata i mladih iz cijele BiH.

Projekat „Stvaramo bolji svijet“ je unapređenje dosadašnjih modela vršnjačke edukacije implementiranih kroz prošlogodišnji projekat „Jednostavno izviđaštvo“ i rezultat iskustva i kontakta stvorenog između više od 200 članova Saveza izviđača Općine Zenica i Odreda izviđača „Dr. Mladen Stojanović iz Prijedora. Unutar teme „Stvaramo bolji svijet“ biće obuhvaćena 3 važna koncepta :
upoznavanje sa drugim i drugačijim, više posla za druge, te rad s drugima.

Projekat će biti realizovan kroz četiri faze, u mnogo većem obimu od planiranog budžeta , što se postiglo aktivnim uključenjem lokalne zajednice i podrške Općine Zenica koja će pomoći na smanjenju troškova boravka učesnika i nabavci dodatnih šatora za što bolju realizaciju planiranih aktivnosti.

Početak prve faze je predviđen već u periodu od 27.07. do 05.08.2013. kada će više od 250 učesnika pridružiti se aktivnostima i najmasovnijem druženju do sada – „ Interetničkom kampu 2013“ na Boračkom jezeru.

Nakon ljetnog kampa očekuju nas još:
- Izviđački karavan kroz cijelu BiH - jesen 2013
- Omladinski sajam krajem 2013 u Zenici
- Interetnički zimski kamp Mrakovica 2014

Kako se aktivnosti „čiste strane mladosti“ – izviđača sve više šire, svjedoči interes i najavljeno učešće izviđačkih grupa pored domaćina projekta Prijedora i Zenice iz slijedećih gradova: Bijeljina, Mostar, Široki Brijeg, Distrikt Brčko, Tešanj, Subotica i Bajina Bašta (RS).

Implementacija projekta „Stvaramo bolji svijet“ će omogućiti mladima da razviju konstruktivnu ulogu u lokalnoj zajednici i međunarodnom okruženju koje je karakteristično za Svjetski izviđački pokret koji danas broji više od 30 miliona članova .

Izviđački pozdrav!
Savez izviđača općine Zenica

AKTIVNOSTI MOŽETE PRATITI NA ADRESI

https://www.facebook.com/StvaramoBoljiSvijet