IZVIĐAČI SU...

 

Više od 60 ekipa i oko 1000 izviđača i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovalo u manifestaciji "Dani izvidništva - Green Day", pod pokroviteljstvom ISGF-AISG, proteklog vikenda u Zenici!


Izviđački festival "Dani izvidništva - Green Day" nastavljen je u subotu 20. aprila otvorenjem petog po redu eko takmičenja "U SUSRET PROLJEĆU" 2013 i smotrom Saveza izviđača općine Zenica na kojoj je prisustvovalo 367 aktivnih članova svih generacija naše organizacije. Već u samoj najavi, takmičenje U SUSRET PROLJEĆU je odzivom ekipa premašio sva očekivanja i u našem gradu okupio više od 60 ekipa i oko 1000 izviđača iz cijele Bosne i Heregovine. Na ovaj način pokazali smo da već peti put zaredom izviđači Zenice svake godine organizaciono podižu ljestvicu i da su napravili priču koja uz podršku šire lokalne zajednice prerasta u najveći festival mladih Jugoistočne Evrope poslije ratnih dešavanja na našim prostorima. Priznanje tome je dolazak i brojnih izviđačkih gostiju od kojih izdvajamo predstavnike Evropskog izviđačkog Biroa, predstavnike Saveza izviđača Hrvatske, te predstavnike izviđačkih instruktora iz Danske.


Ekipe iz Banja Luka, Prijedora, Prnjavora, Bijeljine, Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega, Konjica, Tešnja, Doboj istoka i brojni gosti su nakon zatvaranja akcije na gradskom trgu otišli svojim kućama a mi ćemo spomenuti one najbolje:

U kategoriji osnovnih škola Općine Zenica:
1 mjesto, OŠ "Skender Kulenović", ekipa: Medeno srce
2 mjesto, OŠ "Musa Ćazim Ćatić", ekipa: Puma
3 mjesto, OŠ "Mak Dizdar", ekipa: Makovci III

U kategoriji općinskog takmičenja za poletarce i pčelice ( 7 - 11 godina):
1 mjesto, ekipa: Panteri; OI "Zmajevac" Zenica
2 mjesto, ekipa: Izvidjaci svijeta; OI "Zmajevac" Zenica
3 mjesto, ekipa: Plenete 2, OI "Smet" Zenica

 U kategoriji državnog takmičenja za mlađe izviđače ( 11 - 15 godina):
1 mjesto, ekipa: Dazdevnjak; OI "Igman 92" Hrasnica
2 mjesto, ekipa: Strijela; OI "Safet Ribić" Nemila
3 mjesto, ekipa: javor, OI "Safet RIbić" Nemila

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim učesnicima i brojnom volonterskom osoblju koji su dali sve od sebe da se ova do sada najveća akcija uspješno realizuje. Nastavak aktivnosti očekuje nas već u nedjelju 28. aprila kada će više od 200 naših članova posjetiti Boračko jezero i zatvoriti manifestaciju Dani izvidništva - Green Day".


Izviđački pozdrav Z-D-R-A-V-O!

 

galeriju slika možete pogledati na linku - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151643342952754.1073741829.50671802753&type=3