DNEVNIK ZBIVANJA JEDNOSTAVNO IZVIĐAŠTVO

Karavan izviđača stigao na Boračko jezero u okviru projekta „Simply Scouting / Jednostavno izviđaštvo“

Više od 200 učesnika i osoblja Interetničkog kampa Boračko jezero, u okviru projekta, Simply Scouting/Jednostavno izviđaštvo, sretno su doputovali na Boračko jezero u kamp Saveza izviđača općine Zenica. Domaćini iz Zenice su oko 11 sati dočekali svoje kolege iz Prijedora i Prnjavora u svome gradu, te se zajedno uputili prema Boračkom jezeru gdje su ih dočekali izviđači Prijepolja i Bajine Bašte koji su stigli nekoliko sati ranije . Nakon raspremanja opreme i ručka, već u 15 sati svi su otišli na kupanje a pred nama je početak nezaboravnog desetodnevnog druženja.

O PROJEKTU
Projekat „Jednostavno izviđaštvo (Simply Scouting)“ nastao je kao spoj iskustva, tradicije i dugogodišnje saradnje Saveza izviđača općine Zenica i Odreda izviđača „Dr. Mladen Stojanović“ iz Prijedora. On uključuje metode i principe vršnjačke vannastavne edukacije kroz ljetnje i zimske aktivnosti u cilju promocije aktivnosti u prirodi, volonterizma i timskog rada. Očekuje se da će tokom posredne i neposredne realizacije projekta više od 150 adolescenata i mladih ljudi steći znanja, vještine i neophodne alate kako bi u svojim lokalnim zajednicama okupili i zadržali oko 500 novih članova u izviđačkoj organizaciji.

Projekat je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.


Treći dan u znaku radionica iz oblasti "Mirovnog obrazovanja", zabave na vodi i večernjeg maskenbala na temu "Ljepotice i Zvijeri"

Osvanuo je treći dan, mirno i tolerantno, kao da zna da je naš današnji zadatak upoznati se sa ovim pojmovima. Pod vodstvom naših moderatora zagledali smo jedni druge u oči, uši, odvajali smo se po zelenim, plavim, crnim smeđima očima, razdvojili smo se kako nam je god na um palo. Onda smo se svezali u parove, pokušali smo da svako za sebe izvuče najviše koristi, svako je vukao na svoju stranu . Tek kad smo se pošteno zapetljali u hiljadu vlastitih nemogućih kombinacija, shvatili smo da su baš bez veze te podjele po bojama, ujedinili smo se po čistom srcu izviđačkom i otišli da zajedno odradimo naše dnevne dužnosti.

Naravno kupanjac nije prošao bez obavezne odbojke u vodi i ludorija , sa porukom za MAME I TATE - ne brinite uredno se mažemo, sklanjamo sa sunca, iako ste vi pomalo krivi za ozonske rupe ccc...., jedemo sve i ono zeleno (povrće mislimo da se zove).

Večer, vrijedne, spretne ruke su u tili čas napravile maske, a zvijeri i ljepotice su okupirale naš tabor pod redateljskom palicom naših ledolomaca. Naše čudne zvijeri plešu, pjevaju, izvode piruete, ma čigre prave, a ljepotice slatke, skockane, trepću okicima slatko se smješkaju i dresiraju zvijeri,pod budnim okom Odina i Afrodite, kojima je na noge došao i pravi grof Drakula u nezaobilaznoj pratnji Divlje Mačkice i Tarantule. Muzikom smo probudili i podzemlje, ups došao gospodin Had, očara ga Venera, pa je manji od makova zrna. Do prve trube povečerja ova čudesna svita je pjevala, igrala, onda zaspala slatkim snovima.... a šta smo sanjali... ma nešto može ostati i tajna.


DAN IV – ADRENALINSKI DAN I DEMOKRATIJA

Mirno rosno jutro prekinula je izviđačka pjesma i probudila naše učesnike. Jedna grupa se pripremala za uzbudljiv dan u kampu a druga za još uzbudljiviji dan na rijeci Neretvi. Grupa kojoj je predviđen rafting za taj dan veselo se spremala sa pjesmom dok su ostali bili tužni i pomalo zavidni u iščekivanju slijedećeg dana i njihovog odlaska na rijeku Neretvu. Prvim pokretima “Peace dance floor-a”, njihova tuga i iščekivanje polako se smanjivala i prerasla u još jedan veseo i zabavan dan u kampu.

Nakon doručka , kroz tabor začula se jeka pjesme grupe izviđača koji su krenuli na rafting. Bezbjednu plovidbu i prevoz u dobro opremljenim čamcima za naše drugare priremila je jako spretna ekipa “Hitko” kluba. Nakon dolaska na Bunu, dugo čekanje i pripreme su se isplatile i u 10h vesela grupa skauta otisnula se na hladnu i veoma bistru rijeku Neretvu. Avantura je počela…

Naši “rafteri” nisu jedini avanturisti jer su se u tim trenutcima u taboru dešavale isto toliko uzbudljive igraonice „Demokratije i civilnog društva“ , a kupanje je bilo duže i prostranije za svaku patrolu.


RAFTING I ADRENALINSKI DAN NA NERETVI

Prve minute vožnje obilježili su prelijepi pogledi na viseće mostove i graciozne kanjone koji su se uzdizali skoro pa do neba. Nakon sat vremena vožnje u susret rafterima došli su prvi brzaci i spektakularne, bijele stijene sa kojih su samo oni najhrabriji vješto skakali na raznorazne načine. Međutim ovo je bio tek početak nezaboravnog dana. Velika žuta vesla bila su im sredstva za borbu protiv jake sile veličanstvene vode koja ih je redovno osvježavala svojim valovima, ali osvježanja za njih nikad dosta pa su se pored prijateljskih šala na račun konkurencije prskali i dobro zabavili. Party na vodi prekinula je prva pauza na kojoj su se počastili slatkom lubenicom.

Nakon uzbudljivih bukova i razonodnih rafterskih poteza te višesatne plovidbe “rafteri” su uživali u slasnim sendvičima na drugom odmoru. Ovajodmor obilježilo je i slikanje pod vodom , gdje su napravili mnogo fantastičnih fotografija. Nakon polaska sa mjesta odmora i par novih bukova kroz par sati vožnje došli su na finalnu destinaciju gdje su ih čekali autobusi za povratak u kamp. Ovaj put zbog umora umjesto pjesme u autobusu zavladao je san.

“DEMOKRATIJA I CIVILNO DRUŠTVO” – RADIONICE U KAMPU

Za to vrijeme u kampu …
Lana Delić – glumica Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici održavala je radionicu “Vještine neverbalne komunikacije”, u kojoj su se kroz razne igrice djeca pokazala vrlo sposobnim i maštovitim mladim ljudima.

Zaneseni igrama Lanine radionice zaboravili su na vrijeme pa su trčečima koracima stigli na zbor za ručak.

Nakon uspješno odrađene radionice “Demokratija i civilno društvo” moderatorice Marine Mišković- profesorice raznredne nastave djeca su željno isčekivala svoje drugove i njihove impresije, ali i priliku da im prepričaju novostečena znanja i shvatanja o pripradnosti demokratskom i civilnom društvu.

Odmor na kraju dana je svima došao u vidu slobodne večeri.


DAN V
POZDRAVILI SMO SE SA BOŽANSTVENOM LJEPOTICOM „NERETVOM“, NAUČILI SMO O VIŠE O MINAMA SAVLADALI VJEŠTINE NEVERBALNE KOMUNIKACIJE, OPUSTILI UZ TRADICIONALNU IZVIĐAČKU PJESMU I GITARU.

PINK PANTER JE U NAŠEM KAMPU
Novi dan je započeo radionicom neverbalne komunikacije gdje su polaznici uz pomoć svoga glasa imitirali dobro poznatu melodiju Pink Pantera. Da bi upotpunili ugođaj izabrali smo glumce koji su svojim novostečenim neverbalnim vještinama odglumili tu melodiju. Učesnici su bili podjeljeni u grupe gdje je svaka grupa imala zadatak da imitira jedan od instumenata(npr. Bubnjeve,violine,zvižduk i sl.). Moderatori aktivnosti su bili Dino Brljevac i Lana Delić.


MINE I DALJE VREBAJU - SAZNALI SMO KAKO SE SAČUVATI.
Gotovo 17 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, preko 200.000 mina i drugih ubojitih sredstava još uvijek se nalazi širom zemlje. Isto toliko je i potencijalnih žrtava. Mine su još raspoređene na čak 1.340 kvadratnih kilometara. Bez obzira što se smatra da su minska polja danas obilježena i pod kontrolom, u Centru za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine kažu da brojka od 10.000 sumnjivih lokacija nije konačna.Kako se ponašati na nesigurnim područjima, objasnili su nam pripadnici EUFOR-a i OS BiH. Mine, nažalost, odnose još uvijek jako veliki broj ljudskih života, one i dalje predstavljaju jako veliki problem za BiH. Mi smo zemlja koje je minama najugroženija u Evropi,a ovakav vid prevencije se pokazao neophodnim za sve generacije.

POZDRAV SA BOŽANSTVENOM LJEPOTICOM - „NERETVOM!“
Posljednji dan za preostalu grupu i prilika da po drugi put posjetimo jedan od najljepših kutaka netaknute prirode u Europi "kanjon rijeke NERETVE". Modrozelena, čista, plaha i brza, a opet podatna i zamamna, rijeka Neretva, biser u perli darovanih nam ukrasa, pronosi i kazuje svoju zatajnost i ljepotu tragaocu – zaljubljeniku jedinstvenim govorom Savršenstva Apsolutnog Tvorca. Milenijumski već ustrajno gordo, obgrljena planinskim masivima Prenja i Čvrsnice, teče Neretva svoju veličanstvenu ljepotu, spajajući kristalnim razigranim slapovima ushićenost i divljenje, snove i traženja, priče i pričanja nekih davnih i ovih naših vremena, spremna za susrete sa onima koja dolaze. I stari Rimljani ne znadoše kako joj tu čudesnu ljepotu opisati, kako joj odu radosti tim grandioznim Savršenstvom Stvaranja što vjernijim i umilnijim imenom izreći. Nazvaše je Nera – Etva, božanskom rijekom, a kako bi drukčije. Na njenim obalama gradili kućice za odmor, povijest kazuje. Avantura,izazov, adrenalin – prepustili smo se virovima i valovima smaragdno-zelene ljepotice i obećali joj :
“Vidimo se i naredne godine, jer mi smo tvoji - Glasnici Mira”

SA RADIONICAMA DEMOKRATIJE I VEČERNJIM PROGRAMOM SMO NA POLA PUTA NAJVELIČANSTVENIJEG DRUŽENJA U BOSNI I HERCEGOVINI NAKON VIŠE OD 20 GODINA!

DAN VI.
TRAŽIMO BLAGO

Novi dan je započeo izviđačkim radionicama iz oblasti traganja, pionirstva, prve pomoći, topografije, ćvorologije
i vještinama koje smo pronašli i u Walt Disney priručnicima.

“Igre minskog polja i traženja blaga nisu bile ono što smo očekivali, naprotiv bilo je veoma lako, uzbudljivo, a pokloni su bili šlag na torti ovoj igri.Danas nam je predavao Dragan Ivanković - Danga, jedan od najvećih pustolova i pedagog koji unese toliko energije svakom pojedincu i pronađe i ono najmanje zrno interesovanja u nama. Naučili smo kako se orjentisati na karti pomoću azimuta”

Uzbuđeni novim znanjima izjavili su u jedan glas Anja Nešković i Mihajlo Radulović iz Bajine Bašte.

“Radionica prve pomoći bila je vrlo poučna. Naučili smo mnogo novih i korisnih stvari. Predavači Goran Bojanić i Haris Delić
, naučili nas je kako pružiti prvu pomoć na licu mjesta , kako spasiti povrijeđene osobei koristiti izviđačku maramu pri imobilizaciji . Na radionicu iz pionirstvu koju je držao Dragan Ivanković iz Zenice,učili smo kako pravilno rukovati pionirskim alatom i održavati ga i kako se služiti konopcima. Također smo naučili neke korisne stvari o boravku u prirodi. “ Izjavio je Orhan Grbešić član izviđaća SIOZ.
Saša Bašić koji je već dvanaest godina u izviđaćima istakao je da su ovo osnovna znanja koja treba proširiti sa posebnim akcentom na pružanje prve pomoći kod ujeda zmija, pravljenje improvizovanih nosila od izviđačke košulje , priručne Esmarkove poveske,.a u oblasti pionirstva pokazati praktične patente za šatore, dizanje improvizovanh bivaka od priručnog materijala.

Završetak dana...

PROJEKCIJA FILMA
“BOSANSKOHERCEHOVAČKI KONTIGENT NA 22. SVJETSKOM IZVIĐAČKOM DŽAMBORIJU U ŠVEDSKOJ”

Na 22. Džamboriju (jamboree) je bilo oko 38 000 učesnika iz stotinupedeset zemalja. Kontigent iz Bosne i Hercegovine od 25 članova je boravio od 27.7.-6.8.2011. u Renkabiju( Rinkaby), Švedska(Sveeden).Bili su smješteni u kampu “ Ljeto” , ostali učesnici su bili smješteni u kampovima koji su takođe nosili ime po godišnjim dobima. Aktivnosti učesnika su održavane u okviru igraonica na kojima je učestvoalo i po deset hiljada izviđača odjednom, iz oblasti izviđaštva . Glavna aktivnost je uređenje gdje su od pripremljenog materijala izrađivani izviđački patenti kao što je trpezarija , ormarići za odjeću i obuću, kapija . Svi učesnici su se predstavili u narodnim nošnama prezentujući svoju tradiciju i kulturu zemalja iz kojih dolaze. Džambori je otvorio i zatvorio Carl XVI Gustav , kralj Švedske. Nakon odgledanog filma , prezentovan je 23.džambori u Japanu ,gdje se nadamo da će uestvovati veći broj izviđača

Fantastičnom prezentacijom od našeg Zekerijaha Avdića - Zeke završili smo dan sa pripremom za naredni 23-ći po redu SVJETSKI SKAUTSKI JAMBOREE u Japanu.


DAN VII
SAVLADANE VJEŠTINE I POČETAK UPOZNAVANJA KULTURNOG NASLIJEĐA BiH

Započeo je sedmi dan našeg druženja , vrijeme da provjerimo što smo dosad naučli. Jutarnje zrake sunca se zrcale na blistavo zelenoj povrsini jezera , dok se patrole spremaju za prelazak staze. Na prvoj kontrolnoj tački vade se uglomjer, šestari i trokutovi , određuju se azimuti , konstruišemo na topografskim kartama našu današnju stazu. Naš put nas vodi oko jezera ,gdje borovi mirišu , cvrčci poje i stidljivo se pomaljaju cvjetovi lokvanja.Okruženi ovakvom ljepotom nije nam teško odraditi naš prvi zadatak , poslati poruku signalnim zastavicama na drugom kraju jezera.Stazicom oko jezera nastavljamo dalje,zagledamo u jezero ne bi li ugladali mekousnu pastrmku ili glavaticu, endemsku vrstu na Boračkom jezeru.Na sljedećoj kontrolnoj tački nas zadatak je bio da dobro sakrijemo poruku, ali i da ostavimo jasno uputstvo kako je naći, za pronalazak smo koristili putne znake. Kad mogu ptice da pjevaju, možemo i mi rekoše naši kontroroli pa smo do sljedeće kontrolne tačke otišli pjjevajući dobro nam poznatu izviđačku pjesmu. Na trećoj kontrolnoj tački dočekao nas je test iz izviđaštva, koji smo očas posla riješili, dodatni zadatak je bio složiti oblik logorske vatre od naših tijela.
POZOR opasnost od šumskih požara vreba ne palite vatru bez prijeke potrebe, a ako baš morate dobro provjeriti da li ste i najmanji žar ugasili.
Na četvrtoj kontrolnoj dobijamo uputstvo kako da pronađemo sakrivenu poruku, eh da nam je bio Asteriks da pomogne u prevrtanju kamenja, ali dobro povešćemo ga sa sobom sljedeći put , ovaj put smo nekako pronašli poruku. Peta kontrolna tačka nas uozbiljuje ,pišemo test iz prve pomoći ,a i dobijamo praktičan zadatak, koji ćemo prezentovati našem sanitetskom osoblju (hvala vam što nas liječite osmjesima , poljupcima, zagrljajima i ponešto medicine ). Na šestoj kontrolnoj vežemo čvorove, malo smo se upetljali , ali i još brže raspetljali, jer imamo taman toliko vremena da ručamo i krenemo na…

NEKROPOLA SA STEĆCIMA NA LOKALITETU KAURSKOG GROBLJA U BORCIMA
Učesnici kampa stariji od 15 godina krenuli su na hiking. Nakon ugodne šetnje, učesnici kampa su saslušali predavanje o važnosti lokaliteta i kulturnoj baštini koja je proglašena nacionalnim spomenikom pod zaštitom UNESCO-a. Nažalost ovaj lokalitet je prilično zapušten i nedovoljno predstavljen široj javnosti. Dvogledima smo posmatrali lokalitet Visočica na kojem se nalazi oko 100 stećaka, ali našu posjetu će ipak pričekati. Učesnici su pristupili čišćenju lokaliteta gdje su pronašli veliki broj razbijenih boca, željeza i drugog otpada koji su ostavili neodgovorni izletnici. Svo sakupljeno smeće smo odvezli, uredili lokalitet i prošetali se nazad prema svom kampu ponosni što u njemu nema niti trunka smeća.

KUPANJAC
Mlađi učesnici kampa, pod budnim okom spasioca ,su sabirali utiske sa takmičenja ,uživajući kraj obale preljepog Boračkog jezera. Na večernjem zboru smo proglasili pobjednike čija su se lica zrcalila ponosom i radošću, a bilo je i malih tužnih glavica koje su se duboko zamislile nad propustima , jer brzo će se opet ukazati prilika za pokazivanje i dokazivanje, koju ne treba propustiti.

VIII Dan 13.08.2012.

“IZVIĐAČI OSVOJILI SIMPATIJE MOSTARACA”

MANASTIR ŽITOMISLIĆI

Osmog dana vrijeme je da upoznamo tradiciju, kulturu, bogatstvo raznolikosti ovog prekrasnog dijela zemlje. Kroz kanjon Neretve u kojoj se bjelasaju ribe, krećemo putem za Mostar. Nakon tri sata stižemo do našeg prvog odredišta Manastira Žitomislić, koji je jedan od kulturno najznačajnijih pravoslavnih manastira Hercegovine iz 16. vijeka, a posvećen je Blagovještenju Presvete Bogorodice. U staroj humskoj oblasti predstavlja najzapadniji održani pravoslavni manastir. Bratstvo manastira nas prima sa velikim oduševljenjem, gdje su nas upoznali sa istorijom podizanja manastira, koji je do sada tri puta bio srušen do temelja, ali i svaki put obnovljen.

TEKIJA NA BUNI

Nastavljamo do sljedećeg odredišta Tekije na Buni, islamskog Sufi manastira, iz XVI vijeka koji je izgrađen za potrebe derviškog kulta i okupljanje Sufi - derviš bratstva, te je služila kao konačiste za derviše - Sufi putnike. Orijentalna bosanska arhitektura tekije u Blagaju privlači svojom bjelinom duple fasade, spratom i proširenom sobom koja liči na balkon, čiji obrisi se odražavaju na površini tamno zelene vode reke Bune. Tekija u Blagaju još uvek je jedno od najtajanstvenijih mijesta u Bosni i Hercegovini, jer je derviško - Sufi bratstvo najpoznatije po svom asketizmu i takođe po tome što propovjeda jednu od najmističnjih dimenzija islama.

MOSTAR

Osvježeni na vrelu Bune nastavljamo dalje, nakon 12 km udobne vožnje stižemo u Mostar. Nas 120 učesnika jednobrazno obučeni u plave majice sa istaknutim izviđačkim amblemima, pjesmom i svojom pojavom odvojili smo poglede od Starog mosta, zasjenivši ga na trenutak da pronesemo svoju poruku jednostavnog i zajedničkog života na ovim prostorima. Ovaj dio naše prekrasne zemlje je čuo poruku, a mi se stapamo sa ostalim turistima poruku.

U našu čast izvedena je tradicionalna mostarska lasta, razledali smo muzej čija je postavka posvećena mostu, temelje starog mosta, čudesne građevine starog dijela Mostara. Prepuni utisaka vraćamo se u kamp, gdje veče provodimo uz finale talent show-a i natpjevavanje.

POBIJEDILA JE ČISTA STRANA MLADOSTI
( posljednji dan interetničkog kampa izviđača na Boračkom jezeru)

Deveti dan našeg druženja započeli smo uobičajenim jutarnjim razgibavanjem i uređenjem šatora i bungalova. Pomalo smo počeli da se pakujemo predzadnjeg dana našeg druženja, duboko zabrinuti nad količinom stvari koje trebaju da stanu u malecne torbe, a prava avantura je pronaći sve ono što smo upakovali.

Naravno da nam je svo druženje bilo divno i nezaboravno iskustvo, ali današnje aktivnosti su tu da nam pomognu kako da unaprijedimo postojeću aktivnost i učinimo da naša sljedeća druženja budu još bolja.
Pošto izgovorena riječ traje kratko svoje impresije i dojmove ispisali smo na zastavice , koje će još dugo lelujati na vjetru kao podsjetnik u budućoj organizaciji kampova. Na ovoj radionici pod vodstvom Nerdžis Čaplje podsjetili smo se svih radionica, naučenih znanja i vještina, iznenadivši se koliko toga smo prošli i naučili za ovo kratko vrijeme našeg veličanstvenog druženja.
Nakon vrednovanja i plana za početak aktivnosti GLASNIK MIRA 2013 – 2016 koji ne napravljen na iskustvu proteklih deset dana od strane vođa patrola i osoblja aktivnosti, otišli smo na preljepo glacijalno Boračko jezero.

Pozivamo vas da doživite njegove ljepote. Leži na podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini 397 m. Sa zapada ga okružuju strmi i šumoviti visovi Crne gore (1343 m), a sa istoka Tranjine (1055 m). Basen jezera je nastao u Boračkoj dragi procesom glacijalne erozije.Jezero ima elipsast oblik. Dugačko je 786, a široko 402 m. Površina mu iznosi 0,26 km². Dužina jezerske obale je 2,4 km. Jezero je najdublje u jugoistočnom užem dijelu oko 17 m, a sadrži približno 2,5 mil.m³ vode, koja je zbog bistrozelene boje prozirna i do 8,3 m. Voda je najtoplija u augustu (oko 25°C), a najhladnija u februaru (0°C).Boračko jezero dobija vodu od Boračkog potoka i brojnih okolnih izvora, kojih ima i po dnu jezera. Iz jezera ističe Šištica, koja se poslije kratkog toka klisurom dugom 6 km i dubokom 60 m ruši 30 m visokim vodopadom u rijeku Neretvu.Jezero je poznato po dobroj pastrmci i rakovima.

CEREMONIJA ZATVARANJA
Na svečanoj ceremoniji zatvaranja najvećeg izviđačkog druženja u posljednjih 20 godina u Bosni i Hercegovini ,postrojeni po posljednji put u okviru ovog kampa sa ponosom smo spustili zastavu kampa. Proglasili smo najbolje vodove i pojedince , šepurili su se kao pauni u svojim majicama sa logom projekta, znajući da su najboljim proglašeni najbolji. . Uvodnu riječ na ceremoniji zatvaranja je uzeo koordinator projekta , Denis Samardžić Bimbo iz SIO Zenica. Pozdravnim riječima obratili su nam se gospodin Predrag Marić-Peđa, starješina OI”Bajina Bašta”,gospodin Rasim Kečević , starješina OI”Boško Buha” Prijepolje, te članovi OI “Kestengrad” iz Prnjavora .
Učesnici radionice “ Peace Dance Floor” otplesali su nam svoju tačku koju su vrijedno uvježbavali svih devet dana našeg druženja.Svojim pozdravnim riječima su nam se obratili i gospodin Ernest Badnjević, starješina OI “Dr Mladen Stojanović, menadžer projekta Halilović Sakib –Pixi, i gospodin Edin Šarić , predsjednik SIO Zenica.
Kamp je svečano zatvorio Miroslav Popović predsjednik skupštine SIO Zenica.

Veličanstveno druženje na Boračkom jezeru završavamo koncertima grupa Kružni tok i Unplugged Nesh uz obećanje da se vidimo ponovo za nekoliko mjeseci na prelijepim obroncima planine Kozare.
Posebno želimo da izrazimo zahvalnost našim odraslim izviđačima i instruktorima koji su sve ove dane našeg druženja bdjeli i brinuli nad nama , usađujući nam sve vrijednosti koje krase izviđače.

Takođe zahvaljujemo našim sponzorima ,prvenstveno Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država koja je prepoznala i podržala projekat “Jednostavno izviđaštvo”.

Naš entuzijazam su podržali i : “Arcellor Mital” Zenica, “Arcellor Mital “ Prijedor, Općina Zenica, ”Mira” Prijedor, “ Grafostil” Zenica, Centar za socijalni rad Prijedor, “Copyprint “ Zenica,” Print” Prijedor, “Hitko –rafting “ Konjic,”Janjić doo” Prijedor.

galeriju slika možete pogledati na linku - https://www.facebook.com/SimplyScoutingBiH?ref=ts

 

 

 


 

Copyright © 2006 SAVEZ IZVIĐAČA OPĆINE ZENICA